Live report: Graveland Hollandscheveld 26-05-2023

Live report: Graveland Hollandscheveld 26-05-2023.

In 2019 was ik op mijn laatste open air festival. Het wordt dus hoog tijd om daar wat aan te gaan doen. Ik reis deze vrijdag voor het pinksterweekend af richting Graveland te Hollandscheveld. Een gehucht nabij Hoogeveen in het schone Drenthe. Drenthe is sowieso een plek waar meerdere mooie festivals worden gehouden. PitFest, Harnbarg Metalfest , Schoonebeek Death Fest (r.i.p.). Ronny Fidom (organisator) heeft het dit weekend mooi voor elkaar. Twee zonnige dagen op een toplocatie. Intiem, gezellig en de voorzieningen zijn goed.Ook de prijzen zijn nog aardig vriendelijk te noemen. Waar sommige ook een stukje graaiflatie erbij in proppen houdt Fidom het op Graveland netjes.

Door omstandigheden ben ik deze editie enkel de vrijdag aanwezig. Maar goed, mij hoor je niet klagen als je kijkt wat er al aan bands op de vrijdag wordt voorgeschoteld. De eerste band die om twaalf uur al mag aantreden voor een redelijk groepje fanatiekelingen is het uit Deventer afkomstige The Heritance. Ondanks het tijdstip en het geringe aantal bezoekers laat The Heritance zich niet uit het veld slaan. Als een geoliede machine vuren ze een leuke set vol energieke thrashers af. De groove is aan!

Het mooie aan Graveland is ook dat zij maar over één podium beschikken. Op het dooie gemakje wordt er omgebouwd tussendoor. Dit geeft ruimte om even te wateren, snacken, merch inslaan en gewoon gezellig een potje ouwehoeren zonder elkaar te overschreeuwen.

De tweede band is Modder. De band doet wat de naam doet vermoeden, een heerlijk potje doom/sludge maken. Erg fijn bandje met een heerlijk lomp geluid. Mijn maatje Frank had mij al meerdere malen helemaal lyrisch over deze band horen praten. Vandaag heb ik mogen aanschouwen dat deze mannen zeker een toffe bijdrage aan deze dag hebben gegeven. Prima stukje muziek!

Graveland tracht ook meerdere genres aan te boren in hun programma. Na thrash en doom/sludge is het nu tijd voor een geniaal stukje black/death. Het Duitse Horns of Domination is aan de beurt en de band heeft niet echt zijn dag. Het rommelt hier en daar in de sound en presentatie. Beetje geklooi met pedalen en zo. Echter weet de bands ondanks deze minpuntjes wel mijn aandacht vast te houden en geniet ik van de potentie die deze band heeft. Ik verneem van wat oosterburen, die de band vaker hebben zien optreden, dat deze band toch echt wel “verdammt geil” is. Ik geloof ze maar op hun mooie blauwe kijkers.

Cryptic Blood brengt ons een mooi stukje death metal. Een mooie mix van grind, OSDM en een vleugje doom. Bij vlagen doet het mij aan Autopsy denken. Dit komt mede omdat de drummer ook een deel van de vocalen op zich neemt. Het is allemaal niet bijster origineel maar het wordt vol overgave gebracht. Cryptic Blood is een prima tussendoor band.

Arsgoatia is voor mij één van de uitschieters van deze dag. Deze obscure black metal band laat horen en zien dat ook Oostenrijk ook over goede black metal bands beschikt. Geheel in pandastijl en het nodige bloed trakteren zij de Gravelanders op een vuig setje herrie. Heerlijke opgefokte agressie wat een mooie opwarmer is voor al het pracht wat straks nog gaat komen.

Regarde les Hommes Tomber staat vervolgens op de planken. Ondersteund door wat vlammetjes brengen zij hun post black sound ten gehore. Het wordt allemaal erg theatraal gebracht. De zanger is duidelijk de magneet van de band met zijn enigszins excentrieke gebaartjes. De show komt voor mij niet helemaal uit de verf. Ik denk dat vooral het stukje spelen bij daglicht bijdraagt dat dit het allemaal net niet is vandaag.

Tijd voor de eerste “classic” set van vandaag. De mannen van Pyogenesis brengen het magistrale Ignis Creatio integraal ten uitvoer. De mannen van Pyogenesis hebben hun carrière meerdere muziekpaden bewandelt: Alternative , punkrock , death metal etc. Gelukkig vandaag dus hun DM kraker die op het menu staat. Eerlijk gezegd is “Ignis Creatio” één van hun weinige creaties die ik kan versmaden. De Duitsers zetten een prima set neer. Ook vooraan in het publiek merk je dat de band zeer gewaardeerd wordt.

Mijn smaak ligt toch meer bij wat er nu mag aantreden. Het Noorse Taake met de illustere frontman Hoest weet al weer een paar decennia de mensen te vermaken met hun stevige toch melodieuze black. Hoest is vandaag weer helemaal in zijn “rol”. De alles is kut, boos kieken en ik haat alles mentaliteit viert hoogtij. Niet iedereen kan deze houding waarderen. Ik vind het prima passen bij wat Hoest met Taake wil uitdragen. Hij gromt al snel dat die pas wil verder spelen als de zon is gaan stoppen met schijnen. Niet snel daarna voegt hij de daad bij het woord (behalve dat hij nadat de zon weg is niet terugkomt) De set was best ingekort. De songs die wel gespeeld werden waren goed te versmaden.

Asphyx is het death metal instituut der lage landen. De band weet al sinds de oertijd zieltjes te winnen met hun smerige death doom sound. Deze veteranen weten hoe ze een show moeten geven. De passie en kracht waarmee ze de krakers ten uitvoer brengen geeft maar weer eens aan dat zij verdienen zo hoog op de bill te staan hier op Graveland. Ondanks dat van tevoren het “alweer Asphyx“ gevoel mij bekroop wisten zij mij toch weer omver te blazen. De band heeft simpelweg nooit aan kracht ingeboet en ik hoop voor de metalheads dat dit nog een tijd zo zal blijven.

Fidom heeft het toch maar weer geflikt om met een ware kraker deze vrijdag te mogen afsluiten. Fucking Dismember en dan ook nog eens met “Like an Everflowing Stream “ in zijn geheel. En oh wacht dat is nog niet alles. Na deze klassieker gaan de mannen gewoon nog even stevig door met een mooie greep uit hun indrukwekkende discografie. Het publiek smult en vreet de riffs uit de hand van deze Zweedse goden. Graveland heeft hier een show staan vanavond die nog lang bij zal blijven.

Graveland vrijdag was een meer dan prima start van het festival seizoen voor mij. Perfect weer op een perfecte locatie. De bands waren top en de sfeer was magistraal. Ik kijk nu al uit naar de volgende editie van Graveland. Deze editie gaat plaatsvinden op 24 en 25 mei. Tot dan!