Review: Haliphron – Prey – Listenable Records – Release: 31-03-2023

Review: Haliphron – Prey – Listenable Records – Release: 31-03-2023.

Haliphron is ontsproten aan het brein van Ramon Ploeg (Bleeding Gods) tijdens de pandemie in 2021. Door het gebrek aan optredens heeft hij zich gestort op het schrijven van nieuw materiaal. 
Samen met Jeroen Wechgelaer (Izegrim) werd de basis gelegd voor Haliphron. Al snel werden Jessica Otten en David Gutierrez Rojas (beiden Bleeding Gods) samen met Marloes Voskuil (Izegrim) toegevoegd aan de line-up. Frank Schilperoort maakt het sextet compleet. 

Haliphron is: 
Marloes Voskuil 
Jeroen Wechgelaer 
Ramon Ploeg  
David Gutierrez Rojas 
Frank Schilperoort 
Jessica Otten 

Prey

Let the World Burn is een prachtig symfonisch intro wat mij terug brengt naar de hoogtijdagen van onder meer een Cradle of Filth. Het geeft mij een dikke Dusk and Her Embrace-vibe en het bouwt de spanning goed op voor de pracht wat volgt. The Killing Spree laat meteen horen dat hier geroutineerde muzikanten aan het werk zijn. Symfonische death metal met flinke tempowisselingen in de arrangementen maakt het zeer aangenaam om naar te luisteren. Marloes d’r strot komt lekker vuig over en komt prima uit de verf in deze songs. Iets wat in een toch heel ander straatje ligt dan haar vorige werk bij Izegrim. Ze beschikt over prima kwaliteiten en laat horen zich als vocaliste nog meer ontwikkeld te hebben.  

De plaat leunt enorm op het keyboard geweld van David. Zijn arrangementen komen met een flinke punch, maar weten precies goed gedoseerd te blijven. Overkill schaadt en gelukkig weet de band prima te balanceren in hun sound. De band heeft een tijd ons allen geplaagd door enkel de band aan te kondigen en ons weinig tot niets te onthullen van hun sound. Net als met hun eerste single weet Haliphron ook met het gehele album ons te verrassen.  

Orkestrale arrangementen, death metal, bombastiek all over, de vergelijking met bands zoals Dimmu Borgir wordt dan al snel gemaakt. Het verschil is echter dat Haliphron als nieuwkomer nog een behoorlijke intense frisse punch levert, waar de oude garde toch vaak wat verbleekt met hun nieuwer werk. 

Conclusie:  
De basis voor een mooie carrière is gelegd met dit debuut. Fantastische productie en een heerlijk bruut doch toegankelijk geluid maken het debuut tot een prima toevoeging aan de cd-/platenkast!  

Score: 4 uit 5 

Tracklist:
1. Let the World Burn (intro)
2. The Killing Spree
3. Mother of All Evil
4. Perfect Existence
5. Prey
6. Human Inferno
7. The Resistance
8. Schizophrenia
9. Unidentified Mass

Link: 
https://www.haliphron.nl

Tekst: Ronald