Review: Vitriol – Suffer & Become – Century Media Records

Review: Vitriol – Suffer & Become – Century Media Records.

Het eerste album was al een mooie binnenkomer in de death scène. Het uit Portland afkomstige death metal gezelschap weet een frisse orkaan door metalland te laten waaien. Halsreikend werd er uitgekeken naar nieuw werk en dat is nu verschenen via Century Media Records met de naam “Suffer & Become”.

Vitriol is:
Adam Roethlisberger – Zang
Kyle Rasmussen – Zang, Gitaar
Matt Kilner – Drums
Daniel Martinez – Gitaar

Suffer & Become

Iedereen kent wel bands die voor intens bruut en loodzware riffs gaan en dan vervolgens besluiten dat het allemaal volgepropt moet worden met zoveel mogelijk meer riffs en licks. Dit verslapt bij mij al gauw de aandacht want naast bruutheid voegt dat weinig aan de songs toe. Het zorgt eerder voor een dikke brij en adhd-achtige stuiptrekkingen.

Vitriol is een uitzondering op het bovenstaande. Ze brengen meer diepte en gelaagdheid in de songs maar geven de luisteraar nog wel steeds de kans om alles tot zich te nemen. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, dit is grofweg de rode draad van deze opus. Het streven naar perfectie is voelbaar. Na hun debuut kwam er een succesvolle tour en de lat voor hun opvolger kwam behoorlijk hoog te liggen.

Gelukkig beschikt de band over idioot veel talent en passie. Neem enkel eens het riff- en solowerk tot je en raak verknocht. Verdomme, wat een absurd en intens snarenwerk komt er uit de vingers van deze sublieme gitaristen. De ritmesectie draagt zijn steentje bij door een flink zware en lompe basis neer te zetten, die zowel in snelle als midtempo range de boel aan gort weet te blazen. De vocalen zijn intens en hebben genoeg diversiteit in bereik om de songs te dragen tot een prima geheel.

Deze diversiteit draagt bij aan de kwaliteit van de songs. Of je nu de songs gewoon keihard over je speakers blast of chilled met je headphones op, de songs blijven op meerdere fronten impact maken. Vitriol weet veel technische extremiteit in hun sound te verwerken zonder dat het verzandt tot één dikke brij. Elke lick, riff en fill draagt bij aan de intensiteit en diversiteit van de songs.

Conclusie:
Vitriol zoekt duidelijk de grenzen op in hun sound. Gelukkig kakt de band niet in na hun monsterlijke debuut. Van mij mag Vitriol nog wel een tijdje doorgaan met dit soort extreme uitspattingen. Ik gok dat dit zomaar één van de betere releases van het jaar gaat worden.

Score: 4,5 uit 5

Tracklist:
1. Shame And Its Afterbirth
2. The Flowers Of Sadism
3. Nursing From The Mother Wound
4. The Isolating Lie Of Learning Another
5. Survival’s Careening Inertia
6. Weaponized Loss
7. Flood of Predation
8. Locked In Thine Frothing Wisdom
9. I Am Every Enemy
10. He Will Fight Savag

Links:
https://www.facebook.com/vitriolwarfare/
https://www.centurymedia.com/

Tekst: Ronald van de Baan