Review: Funeral Winds – 333 – Osmose Productions

Review: Funeral Winds – 333 – Osmose Productions

Funeral Winds komt van oorsprong uit Rotterdam en heeft al flink wat releases op zijn naam staan. Al sinds de begindagen van de second wave black drukt hij zijn stempel op de scène met zijn agressieve oldschool aanpak. “333” is het eerste wapenfeit onder de banner van Osmose.

Funeral winds is:
Hellchrist Xul ( HCX ) – Gitaar, zang

333

Stigmata Mali (de voorgaande release) was een prima schijf voor mensen met een voorliefde voor de zwarte kunst. Het verrast mij enigszins dat HCX na amper een jaar al met een volledig concept rond demoon Choronzon op de proppen komt. Mensen die het verhaal niet kennen hebben een mooi stukje proza om zich in te verdiepen. Wellicht een eerder opgenomen concept nu uitgewerkt tot een full-length. Wie zal het zeggen.

Wat mij meteen opvalt is dat het geluid nog meer naar de oertijd van de black metal trekt. Van moderne fratsen houdt HCX gelukkig niet. Zijn strot komt met veel venijn uit de speakers spuwen, hard voorop in de mix gedrapeerd op een woeste razernij van vuige riffs.

Zoals vaker weet HCX de luisteraar weer bij de strot te pakken en mee te nemen op een duistere reis vol occulte symboliek. Funeral Winds liefhebbers weten wat voor een extremiteit HCX in zijn muziek weet te leggen.

Toch niet alles aan deze plaat valt mij goed in de smaak. De drums lijken weg te vallen en het album lijkt meer gericht op de onheilspellende riffs. Na meerdere luisterbeurten valt mij op dat mijn aandacht verslapt. Daar waar ik voorganger “Stigmata Mali “een warm hart toedraag en met regelmaat een draaibeurt geef, verdwijnt “333” al snel van mijn radar.

Conclusie:

Na het ijzersterke “Stigmata Mali” valt deze plaat mij enigszins tegen. Begrijp mij niet verkeerd, Funeral Winds behoort tot de top van black metal bands die de oude wijze een warm hart toedraagt. “333” is zeker geen slecht album maar het heeft alleen wat minder impact dan haar voorganger.

Score: 3 uit 5

Tracklist:
1. Sovereign of shadows
2. Eternal nightmare
3. Cast the gauntlet of doom
4. Ancient wrath unleashed
5. The damned ones shall rise
6. Forever cursed and bound
7. Birthed by pure malevolence
8. Conjuration of the blind one

Links:
https://funeralwinds.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/FuneralWindsBM/

Tekst: Ronald van de Baan