Live report: Vltimas- Legion of the Damned – Kjeld, Iduna Drachten 

Live report: Vltimas- Legion of the Damned – Kjeld, Iduna Drachten 

Vltimas een band die ik al een tijdje op de wishlist had staan om live te mogen aanschouwen. Onlangs is het langverwachte tweede album “Epic” uitgebracht via Season of Mist.
Poppodium Iduna ligt niet om de hoek voor mij. Maar met deze band en ook nog eens LotD en het Friese Kjeld zie ik geen reden om niet richting het barre noorden te reizen ( Iduna heeft sowieso een prima metal programmering check het hier

KJELD

De eerste band die mag aantreden op zondagmiddag is het black metal gezelschap Kjeld. Ik hoef hier weinig woorden aan vuil te maken. Wie deze band kent weet dat zij garant staan voor een sterke pot black metal. Heerlijke “blek in je moerstaal”, die ook nog eens strak geleverd wordt. Ook vandaag staan de mannen weer fenomenaal hun zwarte kunsten te vertonen. Potje boos kieken en knallen. Soms is er meer niet nodig!

LEGION OF THE DAMNED

Legion of the Damned heeft in Nederland niet zoveel harten veroverd als bij onze Oosterburen.  Eigenlijk niet te begrijpen want deze band weet ook deze middag weer te overtuigen. Frontman Maurice hapert hier en daar wat met de microfoon maar dat is dan ook het enige smetje wat ik op de show kan vinden. De band heeft er zin in en dat wordt ook overgebracht naar de redelijk gevulde zaal. Het zou eigenlijk het afscheidsfeestje van Twan worden maar helaas heeft hij zijn arm gebroken. Zijn opvolger Ruud heeft volgens Maurice in een flink weekje alle songs ingestudeerd. Ruud staat zijn mannetje deze middag en er valt niks aan te merken op zijn spel of podium presentatie. Het is tijd voor wat meer liefde voor deze band in Nederland. 

BLASPHEMER – VLTIMAS

VLTIMAS is een pracht aan metal vaklieden, samengesmolten tot een ultiem metalgezelschap. Het geniale en eigen geluid van Rune Eriksen ( Blasphemer ) gecombineerd met de sublieme vocalen van strottenkoning David Vincent, ondersteund met het precisie artillerie van Flo Mounier. Wat wil een mens nog meer! Het is altijd de vraag of dit live ook gaat werken. David laat op het tweede album zich nog gevarieerder horen met zijn cleane vocalen. Ik was erg benieuwd of live hij dit ook waar kan maken. David overtuigd mij in ieder geval al na een paar noten. David zijn podiumpresentatie vult de hele zaal. Als een demonische ceremoniemeester neemt hij ons mee op de helse rit die Vltimas heet. Op zijn typisch Amerikaans windt hij de zaal om zijn vinger.  Het geluid is fenomenaal en het sublieme gitaarwerk van Blasphemer is in al zijn detail tot zich te nemen. Wat een snarenmeester is het toch. VLTIMAS bezorgt Iduna een sublieme set. Eentje die mij nog lang zal nablijven.  

Tekst en Fotografie: Ronald