Live report: Welcome to Hell – Effenaar 11-03-2023

Live report: Welcome to Hell – Effenaar 11-03-2023.

Welcome to Hell in Eindhoven. Een dagje “oude school” metal. Mijn vrienden van Venom Inc zijn headliner. Door al het corona gedoe heb ik hen ook alweer drie jaar niet gezien. Hoog tijd om bij aankomst eerst even bij te kletsen. Uiteraard wordt het gezellig en mis ik hierdoor een paar acts.

De eerste act waarbij ik aanschuif is Bütcher. Deze speedmetal act timmert sedert 2002 aan de weg. Dit is hun eerste keer mainstage in Effenaar. De passie spat eraf en het opgedraafde publiek vormt al snel een lekkere mosh-pit bij de met black doordrenkte speed metal. De kwaliteit van het geluid had hier en daar wat beter gekund maar heel eerlijk, de bands die ik live heb aanschouwd deze dag hadden allemaal dit euvel. Ik heb in ieder geval genoten van Bütcher en ga ze zeker in de gaten blijven houden. Ik kan enkel aanraden deze band eens live te gaan aanschouwen.

BÜTCHER

De kleine zaal is mij toch iets te claustrofobisch en gezien ik nog niet helemaal opgeknapt ben, besluit ik helaas superbe acts zoals Hellripper te missen. Een blik in de zaal doet mij in ieder geval overtuigen dat het daar net zo’n tof feestje is als bij de mainstage. Deze band wordt in de wandelgangen al de nieuwe Slayer genoemd. Een band om in de gaten te houden.

LEFT TO DIE

En dan is het nu tijd voor een potje nostalgie met Left to Die. Ik behoor denk ik tot de laatste generatie die Chuck nog heeft zien optreden met zijn band Death. Iedereen weet dat deze grandfather of deathmetal helaas veel te vroeg overleden is. Zijn oude bandmaten Rick Rozz en Butler eren samen met Gus Rios en Mart Matt Harvey de muzikale erfenis die Chuck ons achter gelaten heeft. Dat Death één van de grootste metal acts ooit en één van de pioniers was moge duidelijk zijn . Het werk van onder meer het volprezen Leprosy wordt uit de kast gehaald. Probeer dan maar eens je nek stil te houden. Dit lukte de aanwezigen en mij in ieder geval niet! Voor een uurtje voelde ik mij weer even die tiener die Frontrow bij Dynamo Open Air mezelf met open mond stond te verbazen over de kwaliteit van de band. Dank je Left to Die om de legacy op deze manier te laten voortleven.

ENFORCER

Enforcer de volgende band op de bill deed volgens mij vooral wat babes de harten sneller laten kloppen. Jaren 80 looks en dito speed metal. Dit heerlijk over de top gebracht en met alle clichés en poses uit de kast getrokken. “Speedmetal ain’t oldschool but timeless“ is een uitspraak van de band die zeker waar gemaakt wordt. De zang slaat niet helemaal aan bij mijn smaak, al kan ik sommige uithalen echt wel waarderen. Prima show .

VENOM INC

Achter de schermen is er even wat technisch geneuzel waardoor de aanvang van Venom inc behoorlijk uitloopt. De gitaar van Mantas heeft problemen en wordt gelukkig nog gefikst. Het zorgt ervoor dat Mantas later nog wat lichte problemen onstage heeft met zijn geluid. Maar goed de meeste mensen merken dit niet eens. Het geweld wat dit drietal op ons afvuurt is niet normaal. Vandaag is het een oldschool set. De mannen spelen vanavond de welbekende “Hammersmith ” setlist, één en al klassiekers dus. ‘Black metal’, welke metalhead kan het refrein nou niet meebrullen? Heerlijk veel Duits volk op de been vandaag waar je dit gedrag wel aan kan overlaten! De band is in vorm. Dolan laat met zijn vocals horen genoeg power in huis te hebben om Cronos te doen vergeten. Ik heb hem niet gemist in ieder geval. Mantas heeft blijkbaar nog een extra spark gekregen door zijn gitaar issues. Heerlijk opgefokt neemt hij het publiek mee op zijn riffs. Het bas-spel van Dolan dondert als een razende dwars door de zaal heen.

VENOM INC

Typisch zo’n goed concert waar je je oordoppen wel in moet hebben! Ondertussen slaat Jeramie Kling de boel aan gort achter zijn indrukwekkende kit. Vier bassdrums, heerlijk over the top zoals het hoort bij deze act. De jaren beginnen wellicht te tellen bij deze mannen, onstage is er geen fuck van te merken. Gretig als een paar jonge honden vuren ze de ene klassieker na de ander af op het publiek. Waren er dan ook minpunten aan de show? Jazeker, helaas door de late aanvang liep de zaal wat leeg. Mensen moeten nu eenmaal ook nog thuiskomen. De band heeft meerdere malen ook hun excuses geuit gedurende show voor het technisch gezeik. Het heeft in ieder geval de pret niet mogen drukken.

Welcome to Hell was een geslaagde eerste editie. Mooie locatie, top acts, een goede opkomst en weer ouderwets gezellig. Ik kijk nu al uit naar een volgende editie.

Tekst en fotografie: Ronald van de Baan/ MetalpixNL